آیا با حجامت آشنایی ندارید؟آیا از فوائد حجامت بی خبر هستید؟
اين درحاليست که بنا بر اعلام معاون طب سنتي وزير بهداشت حجامت نخستين قدم براي استفراغ مواد زائد از بدن نيست و به اين منظور حکما شش اصل را توصيه کردهاند که متاسفانه اين شش اصل مقداري مورد غفلت واقع شدهاند. بايدها و نبايدهاي حجامت را با دکتر محمود خدادوست، معاون طب سنتي وزير بهداشت به گفتوگو نشستهايم که در پي ميآيد.
دکتر محمود خدادوست در با اشاره به بايدها و نبايدهاي حجامت، گفت: طب سنتي ايران مکتبي طبي است که اساس آن بر حفظ سلامت و تندرستي است. اساسا طب علمي است که بتواند تندرستي فرد را حفظ کند و اگر تندرستي زائل شد، بتواند آن را بازگرداند. وي افزود: تاکيد حکما براي تحقق تندرستي و سلامتي، حفظ الصحه است. اين موضوع شش اصل ضروري را شامل ميشود. اصلاح سبک زندگي و وضعيت آب و هوا، خوردنيها و آشاميدنيها، خواب و بيداري، حرکت و سکون، توجه به روح و روان و احتباس و استفراغ از جمله مواردي است که بايد به آنها توجه شود. در درمان هم حکما تاکيد دارند که در درجه نخست بايد اين شش اصل اصلاح شود. معاون طب سنتي وزير بهداشت در پاسخ به سوالي مبني بر آن که آيا حجامت يک روش درماني است؟ گفت: حجامت يعني اعمال يداوي و دستي به عنوان يکي از راههاي استفراغ مواد زائد از بدن پذيرفته شده است، اما در طب سنتي قدم اول و راه نخست نيست. در قدم اول بايد ديگر موارد را اصلاح کرد. خدادوست تاکيد کرد: حجامت براي تمام افراد و در تمام زمانها مناسب نيست. حکما براي حجامت به عنوان يک روش درماني در طب سنتي ايران، انديکاسيون و کنترانديکاسيون تعريف کردهاند. به اين معنا که حجامت براي تمام افراد و در همه زمانها مناسب نيست. حکما عنوان کردهاند که حجامت براي چه افرادي و با چه مشخصاتي قابليت انجام دارد و براي چه افرادي ندارد. اين درحاليست که متاسفانه نگاه به حفظ تندرستي با تاکيد بر اين اصول شش گانه مقداري مورد غفلت قرار گرفته است.
حجامت يک روش در طب سنتي
وي با تاکيد بر آن که حجامت تمام طب سنتي نيست بلکه يک روش در طب سنتي است، افزود: عدهاي از افراد بهصورت عام ممکن است حجامت را مساوي طب سنتي بدانند اين درحاليست که حجامت يکي از روشهاي طب سنتي در ايران است. در مجموع مجددا تاکيد ميشود که افراد در درجه نخست بايد وضع خواب و بيداري، خوردن و آشاميدن و ورزش را اصلاح کنند. خدادوست تاکيد کرد: وقتي مقرر ميشود از حجامت به عنوان يک روش استفراغ يا دفع مواد زائد استفاده شود بايد به گفتههاي حکما در منابع مختلف دقت شود که اين روش را در چه بيماري و در چه افرادي ميتوان انجام داد. نبايد حجامت را براي همه و تمام بيماريها تجويز کرد.
بهترين زمان براي انجام حجامت
وي افزود: بهار فصلي است که معمولا از حجامت به عنوان يکي از روشهاي استفراغ مواد زائد از بدن است البته به شرط آنکه فرد از مشخصات لازم برخوردار باشد و پزشک تشخيص انجام حجامت را براي وي بدهد. خدادوست ادامه داد: حکما نيمه ماه قمري يعني از ?? تا حداکثر ?? و ?? ماه قمري را براي انجام حجامت در فرد مورد نظر توصيه کردهاند. بنابراين در اواخر و اوايل ماه قمري که حداقل ميزان جاذبه ماه را داريم، حجامت توصيه نميشود. وي در پاسخ به اين سوال که چه افرادي به انجام حجامت مجاز نيستند، گفت: بر اساس منابع طب سنتي سنين زير ? سال و بالاي ?? و همچنين زنان باردار به انجام حجامت توصيه نميشوند مگر آن که بر اساس ضرورت، پزشک حجامت را براي فرد توصيه کند. همچنين پزشک پس از معاينه فرد و بر اساس شرايط خاص مزاجي و بيماري وي، براي انجام حجامت در وي تصميم ميگيرد.